HiTeam otvorio PRVI ZELENI DATA CENTAR u Srbiji
11.02.2020.

Svečanim potapanjem servera, u Vršcu je u rad pušten prvi zeleni data centar u Srbiji. Pored predstavnika kompanija E-smart sistems i HiTeam, koji su podigli ovaj data centar, američke kompanije Green Revolution Cooling čija je tehnologija primenjena, i kompanije Supermicro čiji su serveri potopljeni, događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade SAD u Srbiji.

Novi data centri praktično "niču" iz dana u dan, troše ogromne količine resursa i svojim radom značajno utiču na životnu sredinu. ZELENDATA centar u Vršcu, prvi u Srbiji, od danas će koristiti revolucionarnu tehnologiju hlađenja serverske opreme, potapanjem u rashladnu tečnost.

“Rezultati svega toga vide se u smanjenu troškova izgradnje DATA centra, u smanjenju potrošnje električne energije za hlađenje DATA centra, i, na kraju, u smanjenju troškova održavanja DATA centra", objasnio je Goran Veljović, direktor marketinga i prodaje E Smart Sistems.

Rashladni medijum koji se koristi u ovom data centru, ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim. Na 400m2 prostora je predviđeno smeštanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25kW, čemu je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova.

"Vršac već decenijama pokazuje da zapravo ide u korak sa svetom. Osim Hemofarma, STADE i drugih kompanija koje ovde jako dugo i uspešno rade, Vršac i na ovaj način danas pokazuje gde zapravo Srbija treba da bude. Mi danas prisustvujemo promociji drugačije vrste logike koju Srbija hoće da ima: drugačijoj vrsti logike, da je životna sredina najvažnija", istakao je ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Goran Trivan. I ministar, kao i ambasador SAD Entoni Godfri izrazili su zadovoljstvo što su za rad ZELENDATA centra, izabrane tehnologije američkih proizvođača, konkretno kompanije Green Revolution Cooling:

"Svakako da u digitalizaciji srpskog društva ovakvi projekti zauzimaju važno mesto, i predstavljaju bitan deo informatičke infrastrukture Srbije. Mi smo uvek spremni, da podržimo projekte koji koriste inovativne tehnologije, i proširuju saradnju srpskih i američkih kompanija", naveo je ambasador Godfri.

Trenutno se pregovara i o mogućnosti pokretanja proizvodnje GRC proizvoda u Srbiji, za potrebe evropskog tržišta, a vlasti su najavile podršku i ovom vidu saradnje i unapređenju odnosa dveju zemalja. Osim toga, i Vršac očekuju nove investicije.

"Ovaj Green DATA centar je investicija koja će zaokružiti ovaj tehnološki park kao industrijsku zonu, što znači da su nam u Vršcu potrebni novi kapaciteti. Upravo iz tog razloga, Grad Vršac je ušao u projektovanje nove industrijske zone "Sever", što je svakako poziv svim investitorima da dođu u naš grad", poručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Zadovoljstvo pokretanjem rada ZELENDATA centra u Vršcu istakli su i predstavnici kompanije Supermicro čiji su serveri prvi potpoljeni, najavljujući tako zelenu revoluciju u ovoj oblasti u našoj zemlji.